Het Huis van Verwondering
Hoe een dienstmeisje en een meisje van adel samenwerkten
Het leven zit niet mee voor Myrthe Mertens. Haar vader is een tijd geleden overleden en nu moeten ze de kleermakerij verkopen. Haar moeder vertrekt naar Ierland en zij zelf gaat aan de slag als dienstmeisje bij de familie Van Callenburgh. Samen met Kokkie en de andere dienstmeisjes, Dot, Marion en Gloria heeft Myrthe het best naar haar zin. Alle regels zijn wel even wennen. Zo mag Myrthe niemand van de familie aanspreken tenzij haar hierom gevraagd wordt en het is ook nog eens hard werken.
Het debutantenbal van Juffrouw Delphine komt er namelijk aan en dat wordt een groots feest. Wat Myrthe het meeste mist is het naaien en kleding maken. Daarom naait ze nog wel in haar vrije tijd, voor zichzelf maar ook voor de andere dienstmeisjes. Myrthe droomt ervan om de kleermakerij ooit terug te kunnen kopen voor haar moeder.
Juffrouw Sylvia is de jongste dochter van de familie Van Callenburgh. Haar zus Juffrouw Delphine zit zich al die tijd al op te winden over haar debutantenbal en nu het bijna zo ver is, heeft Delphine de meest afschuwelijke jurk ooit. Juffrouw Sylvia vindt het leuk om kleren te ontwerpen, maar het probleem is dat ze het niet kan maken. Dan komt het moment waarop Juffrouw Sylvia erachter komt dat Myrthe goed kan naaien. Ze weet Myrthe over te halen om stiekem de jurk van Juffrouw Delphine toonbaar te maken. Zo redden ze samen het debutantenbal van Juffrouw Delphine.
Myrthe denkt dat het hierbij over is. Het was heel leuk om te doen, ook al is het eigenlijk ten strengste verboden om dit allemaal te doen. Maar Juffrouw Sylvia weet Myrthe mee te sleuren in grote geheimen en leugens. Het gaat zo snel dat Myrthe het gevoel heeft er niets tegen te kunnen doen. Stiekem vind Myrthe het eigenlijk ook wel hee leuk. Het voelt alsof al haar dromen uit kunnen komen wanneer Juffrouw Sylvia en Myrthe samen fantaseren over Het huis van Verwondering, hun eigen ontwerp- en kledingmakerij. Maar dat zorgt er wel voor dat Myrthe zich voor doet als een juffrouw en ze zelfs vermomd naar een debutantenbal gaat. Maar dan heb je ook nog Agatha Portie-Prinsèn, het nichtje dat weg wil lopen in mannenkledij.
Stan, de jongen die nu in de kledingmakerij staat, waarschuwt Myrthe. De familie kan geen echte vriendschap hebben met Myrthe, want ze is maar een dienstmeisje. Myrthe wil het eigenlijk niet geloven en is boos op hem. Tot het moment dat Stan meer dan gelijk lijkt te krijgen wanneer Myrthe gesnapt wordt…..
Het Huis van Verwondering is een superleuk boek over de jaren 1920. Zoals op de kaft al verwoord staat, is het inderdaad geschikt voor de fans van Downton Abbey. Ik zelf ben fan van Downton Abbey dus had erg veel zin in dit boek. Het begin van het boek ging ook duidelijk over de verschillen tussen de juffrouwen en de dienstmeisjes en die sfeervond ik heel erg leuk. Helaas werd dit gedurende het boek wel minder, omdat Myrthe eigenlijk alleen nog maar met de juffrouwen optrekt. De Downton Abbey sfeer verdween toen ook wel een beetje en dat was wel jammer. Ik had graag gezien dat de dienstmeisjes meer in het boek zouden voorkomen. Dat het minder Downton Abbey-stijl kreeg maakt echter niet dat het een vervelend boek werd. Ik heb erg genoten van het kleermaken en de uitbundigheid van juffrouw Sylvia in combinatie met nuchterheid van Myrthe. Stan kon haar daarbij flink de waarheid vertellen, wat zelfs nu, zo een honderd jaar later dan bij Myrthe en Stan, nog steeds de waarheid is. Er is verschil tussen arm en rijk en om een of andere reden is het lastig om daaruit te komen. Dat betekent niet dat je niet mag dromen, maar die dromen moeten wel reëel blijven. De illustraties, beter gezegd ontwerpen van Juffrouw Sylvia maakte het boek helemaal af.