Interview met Jacques Vriens
Jacques Vriens en school
Hoe vond u het vroeger op school en wat was uw lievelingsschoolvak?
Ik vond het vroeger op de basisschool (toen nog ‘lagere school’) niet leuk. Er zaten alleen maar jongens in de klas (vaak klassen van meer dan 40 kinderen) en de meesters waren streng. Ik werd ook nog wel eens gepest omdat ik niet zo lening was (en ben…). We moesten altijd voetballen bij gym en daar bakte ik niks van. De lessen waren saai en we deden nooit iets aan muziek, tekenen en dat soort vakken. Ik had niet echt een lievelingsvak. Mijn rapporten waren ook vrij slecht. Pas op de middelbare school begon ik het leuk te vinden en werd geschiedenis (dankzij een geweldige leraar) mijn lievelingsvak.
Hoe was het vroeger om meester te zijn?
Ik heb dat altijd heel leuk gevonden. Oud-leerlingen vinden dat ik heel erg op MEESTER JAAP lijk. Ik vond (en vind) het heel belangrijk dat alle kinderen zich thuis voelen op school en dat er niet gepest wordt. Bij mij op school leerden de kinderen vanaf de kleutergroep dat je sámen verantwoordelijk bent voor de sfeer in de groep en dat je er samen voor moet zorgen dat iedereen erbij hoort. Ik vond (en vind) dat er veel gelachen moet worden op school. En dat kinderen er zich veilig moeten voelen.
Ik ben niet zo van het toetsen en testen. Natuurlijk houd je goed bij hoe het gaat met kinderen, maar ik vind dat tegenwoordig kinderen veel te veel worden ‘afgerekend’ op prestaties. Kinderen krijgen daardoor te weinig tijd en te weinig de kans om zich in alle rust te ontwikkelen.
Jacques Vriens over zijn eigen verhalen
Waarom bent u gaan schrijven en wanneer schreef u uw eerste verhaaltje?
Ik woonde als kind in het hotel van mijn ouders. In het achterzaaltje speelden we altijd toneelstukken met de kinderen uit de buurt. Er was vaak ruzie over de rolverdeling of de volgorde in het stuk. Op een dag besloot ik alles op te schrijven zodat we voortaan wisten hoe het toneelstuk ging. Toen lukte het wel met de voorstellingen. Ik was toen acht jaar.
Zo ontdekte ik dat ik schrijven leuk vond en ik begon ook verhalen te schrijven. En later inspireerde mij ons hotel heel erg voor mijn boeken over De Bende van de Korenwolf. In die tijd wilde ik al drie dingen worden: schrijver, toneelspeler en meester (want we speelden ook vaak schooltje in de zaal van ons hotel).
Heeft u schrijftips?
Zie mijn website www.jacquesvriens.nl
Welk boek van u zelf vindt u het leukst/mooist/grappigst?
Moeilijk vraag, want ik schrijf nooit ‘zomaar’ een boek. Ik schrijf over dingen die ik grappig vindt of waar ik verdrietig of boos over ben. Of over iets dat ik zelf meemaakte als kind of met mijn eigen (klein-) kinderen of met mijn eigen klassen. Elk boek wat ik maak, zit eerst in mijn hart en dan gaat het naar mijn hoofd en wordt het een boek.
Als ik écht moet kiezen, dan kies ik voor Oorlogsgeheimen, Weg uit de Peel en zéker ook Achtste-groepers huilen niet. Maar Meester Jaap vind ik ook leuk en de Bende van de Korenwolf en Willem en Dikke Teun en Strijd om de kathedraal … Groep zeven slaat terug…..Daar ga ik alweer…. ik vind het écht heel lastig om te kiezen, zoals je ziet.
Zijn er dingen in uw boeken die u zelf heeft meegemaakt?
Als ik aan een boek begin heb ik vaak een stuk of veertig papiertjes met allerlei ideeën erop. Op ongeveer de helft staan dingen die ik echt heb meegemaakt. De andere helft is verzonnen (maar zou wel echt gebeurd kúnnen zijn). Het zijn vaak gebeurtenissen uit mijn eigen jeugd of dingen die ik meemaakte met kinderen die bij in de klas zaten. En natuurlijk zorgden mijn eigen kinderen voor inspiratie. Die zijn nu groot, maar nu heb ik inmiddels kleinkinderen….dus….
Voor de verhalen over vroeger duik ik eerst in de geschiedenis. Lees er veel over; bekijk oude tekeningen, foto’s of films; bezoek historische plekken; praat met mensen die er veel vanaf weten. Al die ideeën zet ik dan op een groot papier dat boven mijn bureau komt te hangen. Ik gebruik uiteindelijk niet alles. Al schrijvend veranderd er nog wel eens het een en ander.
Wat vindt u leuk aan geschiedenisboeken?
Ik vertelde al dat ik een geweldige leraar geschiedenis had die heel goed kon vertellen. Toen ik zelf meester werd ben ik dat ook gaan doen, waardoor kinderen mijn lessen heel leuk vonden. Ik denk ook dat het goed is om te weten waar je vandaan komt en ik hoop altijd dat mensen iets leren van het verleden. Laatst schreef een meisje mij: 'Ik vergat helemaal dat jouw boek over vroeger ging. Ik leefde helemaal mee. Maar eigenlijk houd ik niet van geschiedenis.’
Hoe vindt u het dat ‘Achtste-groepers huilen niet’ is verfilmd?
Ik ben heel trots dat al drie boeken van mij zijn verfilmd. Tien torens diep (tv-serie); Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen. Het volgende boek dat verfilmd gaat worden is : Niet thuis. (En ik speel in al die films ook een klein rolletje, altijd hartstikke leuk om te doen!) Voordat er een film wordt gemaakt, praat ik veel met de regisseur en de scriptschrijver (dat is iemand die het boek omzet in een filmverhaal). Een film is nu eenmaal iets anders dan een boek. Maar we komen er samen altijd uit.
Komt er nog een nieuw deel van De kinderen van het Kattenpleintje? We missen ze zo!
Ik heb al een leuk idee, maar op dit moment vragen andere onderwerpen nog alle aandacht. Maar wie weet…
De Bende van de Korenwolf
Op wie uit de bende van de Korenwolf lijkt u het meest: Pepijn, Eefie, Joost of Nina?
Op niemand. Pepijn is geïnspireerd op mijn oudste zoon Boris toen die 14 was. Joost is mijn zoon Casper (als kind). Hij heeft nu een eigen theatertechniek bedrijf. Eefie lijkt erg op mijn oudste kleindochter en Nina op een buurmeisje .
Heeft u zelf ook een geheime club gehad?
Nee, wel een toneelclub.
We hebben gehoord dat er na 8 jaar (!) een nieuw deel in de serie van De bende van de Korenwolf is gekomen. Dat is superleuk! Waarom ging u een nieuw deel schrijven?
Ik liep al jaren rond met het plan een nieuw deel te schrijven. Dat hotel gaat maar niet uit mijn hoofd…. Ik wist ook al ongeveer waar het over zou gaan. Mijn uitgever wist dat ook. Toen werd eind vorig jaar bekend wat het thema van de Kinderboekenweek zou zijn. Ik dacht meteen aan het ‘oude’ plan over De Bende! Mijn uitgever riep ook meteen: ‘Als je nog een deel wilt schrijven, moet je het nu doen!”
Jacques Vriens over lezen
De boekenplank van Jacques Vriens: Welke boeken leest u zelf graag?
Ik lees graag over vroeger, maar ook biografieën o. a net gelezen biografie over Willem Wilmink. Verder De Bourgondiërs van Bart van Loo; De advocaat van Holland van Nicolaas Matsier. Nu lees ik iets heel anders. ‘Zulajka open haar ogen’ van Guzel Jachina.
Waarom is lezen zo belangrijk?
Er wordt tegenwoordig veel gevraagd van juf of meester. Daardoor wordt het steeds lastiger om te bepalen waaraan de meeste aandacht moet worden besteed in ons onderwijs. Maar voor mij is dat nog steeds: lezen! Dat begint natuurlijk bij leesplezier, waardoor kinderen leeserváring opdoen. En dat is nou juist zo hartstikke handig, want als u dan tegen uw groep zegt: ‘Voor de volgende keer góéd lezen blz. 11 t/m 20 uit je geschiedenisboek’, dan denken kinderen níét: Hoe kom ik in ’s hemelsnaam door ál die zwarte tekentjes heen? Zelf overtuigde ik ouders van het grote belang van leesplezier door uit te leggen dat leeservaring erg goed is voor de Cito-toets van groep 8, want die bestaat voor 95 % uit teks
Maar lezen is natuurlijk nog véél en véél meer. Het is verdwijnen in een verhaal, het is televisie in je eigen hoofd. En dankzij verhalen kun je je inleven in andere mensen en culturen, waardoor lezen ook vooroordelen kan wegnemen, want die berusten altijd op onwetendheid.
Verder geeft lezen door rust en concentratie hetgeen een goed tegenwicht kan zijn in deze tijd van IPad, games, smartphone enz. Social media zijn handig, maar vaak ook ongenuanceerd door de korte snelle berichtgeving. In alle rust een tekst kunnen lezen, zorgt voor verdieping!
Jacques Vriens over zichzelf
Wat is uw lievelingseten? Lasagne, risotto, frites, vanillepudding en Limburgse rijstevlaai
Heeft u huisdieren? Niet meer. We zijn en blijven wel grote liefhebbers van katten. Dus die komen er vast wel weer.
Gebruikt u zelf vaak smoesjes? (zoals in dit superleuke filmpje van stichting lezen) Valt mee, af en toe ?
Toneel of schrijven? Allebei, ik houd van afwisseling . En het een stimuleert het ander.
Spekkies of stroopwafels? Spekkies.
Meester Jaap of juffrouw Jans? Meester Jaap
Poezen of worsthonden? (Over worsthonden kan je lezen in de boeken over Wouter en Mieke) Poezen