Interview met Esther van Lieshout
Heb je de blog over Hex en Co - SOS Fabelwezens al gelezen?
Een tijdje geleden heb ik Esther van Lieshout geïnterviewd.
Hoe kwam u op het idee voor Hex en Co?
Ik las een interview met een beroemde acteur die 'uit de kast' kwam. Ik bedacht me hoe vreemd dat eigenlijk was: dat je je ware zelf moet verbergen voor de buitenwereld. En toen dacht is - als fabelwezens nu eens 'in de kast' zaten?
Wie is het leukste personage uit Hex en Co?
Dat is voor iedereen wellicht anders. Maar ik ben zelf helemaal gek op Giddius. Hij is een kruising tussen James T Kirk (dit is een personage in Star Trek) en Errol Flynn (dit was een acteur).
Waarom is het teken op de arm van Kat een oog?
Heel simpel: omdat ze met dat teken door de betovering van de fabelwezens kan zien.
We weten al dat er een deel 2 in de serie Hex en Co aan komt, maar komt er ook een deel 3 of misschien nog meer delen? (en worden ze niet te spannend?)
Ik heb het hele verhaal in grote lijnen in vier delen gestopt. Dus hopelijk komen die alle vier nog uit. Natuurlijk wordt het nog veel spannender. En gevaarlijker ook voor Kat. Maar haar verhaal is nog niet klaar. Dus ik ga door met schrijven totdat haar verhaal verteld is.
Andere boeken van u gaan ook over bijzondere wezens en fabelwezens. Welk fabelwezen zou u zelf wel een dag willen zijn?
Daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. Ik vind een griffioen en een faun de leukste/mooiste fabelwezens, maar ik geloof niet dat ik die zou willen zijn. Ik hou heel erg van de zee. Dus misschien een zeemeermin?
Welk werk heeft u gedaan voor u schrijfster werd?
Ik ben collectioneur (dat is een ander woord voor verzamelaar) Kinderboeken bij Bibliotheek Midden Brabant. En dat werk doe ik nog steeds. Het is in Nederland moeilijk om rond te komen van het schrijven van boeken. Dan moet Hex en Co eerst een bestseller worden. 🙂
Hoe bent u schrijfster geworden?
Ik vond na mijn studie aan de kunstacademie een baan in de jeugdbibliotheek. Toen ik al die prachtige kinderboeken ontdekte dacht ik: dat wil ik ook! Vroeger wilde ik altijd filmregisseur worden en nu ben ik regisseur van de verhalen in mijn hoofd.
Welke van uw eigen geschreven boeken vind u het leukste of mooiste?
Meestal is dat het laatste boek wat je schrijft. Hoewel ik nog steeds erg tevreden ben met De Vlucht van de Grimjager.
Is het leuker om een dik leesboek of een avi-boekje te schrijven?
Een dik boek! Dat zijn namelijk mijn 'eigen' boeken. Bij AVI boekjes moet je je aan allerlei technische regels houden en krijg je meestal een onderwerp aangeleverd.
Het is leuk om erbij te doen, maar je eigen boeken is toch het leukste. Dan heb je de vrijheid om te schrijven wat je zelf wilt.
Waarom schrijft u graag spannende verhalen?
Omdat ik schrijf wat ik zelf het liefste zou willen lezen.
Waarom zijn boeken zo leuk?
Bedoel je om te schrijven of om te lezen? Boeken zijn leuk om te schrijven omdat je dan helemaal op kunt gaan in een wereld die je zelf creëert. En ze zijn leuk om te lezen omdat je in een avontuur kunt duiken om de echte wereld even te vergeten. Je kunt je verbonden voelen met de personages in een boek. Ze kunnen je helpen de wereld anders te bekijken. Ze kunnen je zelfs het gevoel geven dat je niet alleen bent op de wereld. Dat woorden op papier dat kunnen doen met je is erg bijzonder.
De boekenplank van Esther van Lieshout: Welke boeken leest u nu zelf graag? Kunt u hier wat over vertellen ?
Ik ben een grote fan van Kate DiCamillo en Sally Gardner. En ik ben gek op allerlei woordenboeken en boeken met vergeten woorden. Als ik maar 1 boek mee mag nemen naar dat onbewoonde eiland dan wordt het The Dictionairy of Phrase and Fable.