Fotograaf: Lonieke Waayenberg
Interview met Mirjam Schippers
Hallo, superleuk dat u wilt meewerken aan het interview.
Wat is uw lievelingsdier? Pinguïns (ook al kan ik hun naam niet goed zeggen) en giraffes.
Wat is uw lievelingseten? Eh, ik vind heel veel dingen lekker, maar geniet extra van nasi, een speciaal noedelrecept en taco’s.
Wat voor een hobby’s heeft u? Heb je even? Tekenen, lezen, Bijbel journalen, Bullet journalen, schrijven (dat is ook werk, maar nog steeds iets wat ik heel graag doe), haken, lego bouwen (ja echt!), gitaarspelen, wandelen (het liefst door het bos), zwemmen, skeeleren en dat was het wel zo’n beetje.
Heeft uw ziekte veel invloed op uw geloofsleven? Toen ik nog niet wist dat ik coeliakie (dan kan je niet tegen gluten) had, was ik vaak bang dat ik dood zou gaan. Ik had veel onverklaarbare klachten en daar werd ik heel somber en bij vlagen zelfs depressief van. Achteraf kwam dat door vitaminetekorten. Die angst voor de dood heeft mijn relatie met God wel gevormd. Ik kon Hem over mijn angsten vertellen en het geloof gaf me houvast en rust. Maar ik voelde me ook vaak een slechte christen, omdat ik zo bang was om te sterven. Gelukkig is het sinds de diagnose en sinds de start van m’n glutenvrije dieet een stuk rustiger in mijn hoofd, daar ben ik heel dankbaar voor.
Waarom wilde u graag in het onderwijs werken? Ik wilde jongeren graag op een positieve, creatieve en leuke manier iets leren over Engels (dat was een vak waar ik toevallig goed in was, maar het had ook iets anders kunnen zijn).
Waarom bent u leerkracht geworden als je meer leert buiten school dan op school? (Citaat blog: 26 lessen in 26 jaar) Haha, je moet natuurlijk wel een zekere basis mee krijgen hè 😉 En ik bedoel vooral dat je belangrijke dingen over het leven niet op school leert. Zoals het invullen van je belastingformulier. En ik wilde leerlingen natuurlijk ook even op deze les wijzen 😉
Wat zou u zijn geworden als u geen leerkracht was geworden? Geen idee, misschien wel wat ik nu doe. Communicatiemedewerker. Nee, dat denk ik niet. Ik heb van m’n 14e tot m’n 24e niets anders willen zijn dan docent en nu ben ik het toch niet meer. Dat vind ik ergens wel een beetje gek. Daarvoor wilde ik trouwens altijd fulltime schrijfster worden, dus misschien had ik wel een opleiding gedaan die daarbij paste. Journalistiek ofzo.
Wat doet u precies bij LCJ? Ik ben communicatiemedewerker. Ik schrijf officiële brieven, mailings, persberichten, maar ook beheer ik de social media en schrijf daar af en toe teksten voor en er zijn vast nog wel een paar andere taken die ik nu vergeet.
Fotograaf: Lonieke Waayenberg
Waarom bent u gaan schrijven? Omdat ik niet zonder het schrijven van verhalen kon. Al vanaf het moment dat ik letters kon, schreef ik verhaaltjes en het heeft altijd een rol in mijn leven gespeeld. Door schrijven kan ik alles wat om mij heen gebeurd verwerken en heb ik altijd een wereld om mezelf in te verliezen.
Waarom schrijft u alleen YA en niet voor jongere kinderen? Er zijn heel veel kinderboeken en naar verhouding (nog) niet zoveel YA-boeken. Veel jongeren voelen zich te oud voor kinderboeken (groot gelijk), maar een heuse roman is ook weer te veel voor ze. Het is fijn dat er tegenwoordig zoveel keuze is aan YA, zodat jongeren ook blijven lezen. Toen ik tiener was (en dat is nog niet eens zo gek lang geleden) waren er weinig (christelijke) young adults en degenen die er waren, hadden vaak een overduidelijk christelijk sausje. Dus besloot ik boeken te schrijven die ik zelf als tiener had willen lezen.
Welk zelfgeschreven boek vindt u het mooist/leukst? Moeilijke vraag, elk boek heeft natuurlijk een speciaal plekje in mijn hart. Maar ik ga voor Time-out. In dit boek zitten heel veel knipoogjes naar mijn eigen leven en (meteen voor de volgende vraag) Lynn lijkt best wel op mij. Dat ging echt per ongeluk.
Welk personage uit uw boeken is het leukste? Of herkent u zich het meest in? De vraag heb ik hierboven natuurlijk al beantwoord. Ik herken mezelf het meest in Lynn en dat maakt dat Maurits mijn favoriete personage is 😉
Hoe bedenkt u nieuwe personen voor een boek? Vaak dwarrelen er al wat ideeën in mijn hoofd over een leuk personage, dan ga ik vragenlijsten invullen, zodat ik meer kom te weten over hun uiterlijk en persoonlijkheid. Ook zoek ik sinds een tijdje portretfoto’s, zodat ik (nog beter) weet hoe ze eruit zien.
In september is er nog een nieuw boek verschenen, komen er nog meer boeken? Dat is wel de bedoeling. Ik werk momenteel aan het eerste en tweede deel van een serie en ik kan niet wachten tot andere mensen deze ook kunnen lezen. Het is de bedoeling dat het eerste deel in het najaar van 2020 verschijnt. Daarnaast schrijf ik met m’n broer een boek, maar ik heb nog geen idee of en wanneer dat uitgegeven gaat worden.
Hoe is het om samen met uw broer te schrijven? Leuk, maar ook best een uitdaging. Allereerst al omdat onze werkhouding best wel verschillend is. Ook ben ik geneigd om veel werk naar me toe te trekken en m’n broer niet de kans te geven om iets te schrijven. Een jaar geleden overlegden we iedere week, maar omdat ik nu veel meer werk is dat niet haalbaar meer. Een tijdje geleden hadden we weer een ‘vergadering’ en toen kwam ik erachter dat ik het best wel gemist had. Het is ook heel gezellig.
Op uw blog staan steeds schrijfdoelen. Hoe werkt dat precies? Aan het begin van het jaar verzin ik altijd 24 doelen om het jaar aan te werken, deze doelen hebben met schrijven te maken (ik heb ook leesdoelen en ‘gewone’ doelen). Deze zet ik in een bingo en als ik een doel haal, mag ik een vakje inkleuren. Heel simpel, maar best effectief. Ook heb ik maanddoelen en weekdoelen, waarbij ik de jaardoelen eigenlijk in kleine stukjes knip. Als een jaardoel is om de eerste versie van een boek te schrijven, moet ik in een maand vijf hoofdstukken schrijven, wat betekent dat ik elke week minimaal één hoofdstuk moet schrijven. Ik hoop dat het zo wat duidelijker is, zo niet, vraag gerust verder.
Wat is leuker om te schrijven? Een echt boek of een kort verhaal? Een echt boek. Ik vind korte verhalen wel leuk, maar je kunt er zo weinig in kwijt. In een boek kun je de ontwikkeling van een personage beschrijven. Aan de andere kant vind ik het wel een uitdaging om zoiets te doen in een kort verhaal.
De boekenplank van Mirjam Schippers: Wat leest u zelf graag? (Er zijn veel reviews op uw blog, maar wat vind u nu echt leuk?) Ik lees graag (christelijke) romans, (Engelse) young adults en af en toe fantasy. Ik ben groot fan van de boeken van C.S. Lewis, zowel Narnia als zijn meer theologische boeken. Daarnaast ben ik verslaafd aan De grijze jager serie van John Flanagan en moet ik elk nieuw boek van Tessa Afshar lezen. Maar, het boek dat ik (tot nu toe) het vaakst gelezen heb is De brief voor de koning, van Tonke Dragt. Overigens vind ik de boeken waarvan ik reviews deel op mijn blog eigenlijk ook allemaal leuk, anders neem ik de moeite niet om er een review over te schrijven, haha.
Is er nog iets wat u mee wilt geven aan de lezers van dit interview? Durf je eigen weg te kiezen en, als je er niet uitkomt, vraag jezelf dan: ‘Wat zou God willen dat ik doe?’ Misschien heb je nog geen idee wat je ‘later’ wilt gaan doen of pushen mensen je een bepaalde richting op die je niet wilt. Ga de weg die God wil dat je gaat.